Paling ketara ialah pasti akan berlaku apam berlubang-lubang, apam merekah dan apam bantat...adoi....jujur saya katakan..sebanyak 7 kali saya membuat try n error pada setiap resepi yang saya jumpa untuk mendapatkan permukaan apam yg gebu tetapi hasil yg saya dapat adalah apam saya bantat, berlubang, lubang, tapi tak pernah merekah..
...tapi saya masih lagi tidak jumpe jalan dan cara terbaik until saya dibantu oleh seorang kakak.
Tips yang dia bagi adalah :
- jika anda membancuh dengan menggunakan bahan susu segar, bancuhan awal menjadi dan pasti bancuhan terakhir akan berlubang-lubang, bantat.
- kadang-kadang bancuhan apam dengan susu segar terus je jadi bantat..(susu sukar ditafsir)
- jika menggunakan ovellate putih pasti apam merekah.. make sure beli ovellate yg wane golden diraja dan tak expired.
- jika susu segar ditukar kepada santan, hasilnya sangat cantik dan gebu. pilihan anda utk membuat apam.
- baking powder juga penyebab apam anda berlubang2..(telebih letak)
- If kalau nampak byk bubbles dlm piping bag, itu bermakna adunan tersebut sudah gagal.
- tak kisah telur 3 biji dari pelbagai gred, hasilnya tetap sama.
- telur + gula kaster + ovellate : perlu dipukul sehingga betol2 kembang utk menghasilkan apam yang gebu
ok..banyakkan die bagi tips....allhamdulilah dan saya telah praktiskan..dan berjaya...semoga allah balas jasa baik akak linda yer...
saya share ilmu ini kepada anda spt mana beliau share dgn saya.
tima ksh bg tips berguna,,,
BalasPadamTerima kash..hari ni apam sya byk yg bantat..ada juga berlubang stress nya
BalasPadam